Dlaczego zlewozmywak ze stali

415 odwiedzin
25 Sep 2015

Stal jest nie tylko estetyczna, ale i odporna na korozję oraz mało wrażliwa na uszkodzenia mechaniczne np. przez ostre narzędzia. Jej zaletą jest duża odporność na wysokie temperatury, dzięki której do zlewozmywaka wylewać można bez obawy nawet wrzący olej (o ile pozwala na to materiał, z jakiego wykonane są rury odpływowe…), a jego obudowy czy np. ociekacza używać do odstawiania gorących garnków.

Wybór odpowiedniego typu zlewozmywaka stalowego powinien być oczywiście poprzedzony rozpoznaniem własnych potrzeb. Przykładowo, jeśli posiadamy zmywarkę, a liczba domowników jest niewielka, do codziennego użytku w zupełności wystarczy prosty zlewozmywak jednokomorowy. Jeśli dysponujemy większą kuchnią i większymi potrzebami w zakresie zmywania, lepiej jest wybrać zlewozmywak półtora- lub dwukomorowy, najlepiej z ociekaczem pozwalającym na wstępne osuszenie naczyń. Rozmiary i głębokość komór powinny być dopasowane do wielkości, a zwłaszcza wysokości szafek kuchennych, jak również do usytuowania i gabarytów baterii – tak by uniknąć sytuacji, w której przeszkadzałaby ona w zmywaniu np. większych garnków czy naczyń.

Nie mniej istotne od praktycznych są względy estetyczne. Kolor i faktura zlewozmywaka powinna być dobrana tak, by harmonizowała ze stylem reszty kuchni, a przede wszystkim z baterią – zwykle nie najlepiej bowiem wygląda zestawienie stalowego zlewu z armaturą wykonaną np. z mosiądzu czy tym bardziej granitową. Warto pamiętać, że stalowe zlewozmywaki oferowane są w odmianach różniących się fakturą powierzchni. Najbardziej rozpowszechnione są zlewy z wykończeniem gładkim, które są chyba najbardziej estetyczne, ale zarazem najtrudniejsze w utrzymaniu – wymagają częstego mycia i wycierania do sucha, gdyż w przeciwnym wypadku powstają brzydkie zacieki i łatwo osadza się kamień. Lepsze pod tym względem (ale i droższe) są zlewozmywaki z tzw. wykończeniem szczotkowanym, mające fakturę przypominającą „podrapaną” lub rzeczywiście chropowatą, a tym samym łatwiejszą do utrzymania w czystości i odporniejszą na zadrapania. Oczywiście one także wymagają pielęgnacji, jednak nie aż tak częstej i starannej.

Pamiętać należy, że warunkiem estetycznego wyglądu i długiej trwałości stalowego zlewozmywaka jest jego staranna konserwacja. Oprócz codziennego mycia przy okazji zmywania, powinno się w tym celu co jakiś czas przecierać powierzchnię do sucha i starać się likwidować od razu dostrzeżone plamki rdzy. W żadnym razie do czyszczenia zlewu nie należy stosować środków ściernych, drucianych szczotek ani agresywnych chemikaliów w rodzaju kwasu solnego etc. Czyszczenie stalowej powierzchni powinno odbywać się z użyciem dostępnych w sklepach środków specjalnie do tego przeznaczonych, do usuwania kamienia wystarczy w zupełności po prostu podgrzany roztwór zwykłego octu. Dobrze traktowany zlewozmywak ze stali nierdzewnej przetrwać może bez sprawiania kłopotów całe dziesięciolecia, dzięki czemu koszt jego nabycia zdąży zwrócić się wielokrotnie.

 

Porada eksperta portalu Pomysł na dom dla Raportu specjalnego: Armatura kuchenna przygotowanego przez Skąpiec.pl 

Galeria:
Ostatnia modyfikacja: -/-
Powiązane artykuły:


Zapisz się
do naszego
newslettera

Powyższe pole jest puste. Wpisz swój adres e-mail, po czym kliknij Zapisz się