Stylizacja stołów jadalnych w klimacie awangard

488 odwiedzin
25 Sep 2015

Aby jadalnia stała się wyjątkowym miejscem, warto by zawierała w sobie ciepłe akcenty wyposażenia, nawet gdy przy dekoracji wnętrz stawiamy na minimalizm czy nowoczesną biel.

Ponadczasowym rozwiązaniem może być drewniany stół o formie awangard, wykonany z nawet jednego kawałka drewna, który dzięki swojej niepowtarzalności staje się widowiskową częścią każdej jadalni.

Urzekająca w swojej prostocie jest jadalnia, w której dominuje mieszanka odcieni bieli i czerni. To bardzo modna i designerska stylizacja, uwielbiana przez amatorów minimalizmu i jasnych pomieszczeń. Niestety aranżując taką przestrzeń łatwo o przesycenie pomieszczenia zbyt zimnym klimatem, szybko nudzącym się w swojej formie i tak naprawdę mało wyrazistym. Dlatego doskonałym pomysłem jest zastosowanie elementów kontrastowych, które podkreślą nowoczesny styl jadalni, ale dodadzą jej także przejrzystości, jak np. wazony w krzykliwych kolorach, duże obrazy czy firany wykonane z tkanin o ciepłych barwach.

Rzadziej spotykanym w Polsce rozwiązaniem, wybieranym przez osoby o bardzo wyrafinowanym guście, jest wzbogacenie jadalni o stół wykonywany ręcznie z jednego czy dwóch kawałków drewna, umieszczany na metalowych nogach w barwach dopasowanych do stylu danego pomieszczenia. Projektanci stawiają na takie pomysły, by dodać wnętrzu naturalnej świeżości, smukłości i ciepła, niezwykle ważnych z punktu widzenia każdego domownika. To także bardzo romantyczny, wręcz eteryczny akcent wyposażenia nowoczesnego wnętrza.

Najbardziej charakterystyczną, a zarazem niepowtarzalną częścią takiego stołu jest oczywiście blat. To element najmocniej przyciągający wzrok, ponieważ niezależnie od obróbki ręcznej, zachowuje naturalny kształt pnia drzewa, posiadając niepowtarzalne, nieregularne krawędzie, ukształtowane w sposób samoistny przez naturę.

stol_fot1

Fot. Trebord

Warto wiedzieć, że tego typu stoły nie są wykonywane wyłącznie z drzewa dębowego. Wręcz przeciwnie, wybór jest ogromny - zaczynając od klonu, akacji, czereśni czy orzecha, a skończywszy na bardziej egzotycznych wariantach, jak sekwoja czy cedr. Każdy kawałek drewna posiada swoje unikalne cechy - dotyczące kolorystki, wielkości, układu słojów czy faktury boków, które sprawiają że nigdy nie powstaną dwa stoły o dokładnie tej samej formie, rozmiarach czy wyglądzie.

Na pewno warto starannie przemyśleć wybór gatunku drewna, z którego powstanie stół jadalny, tak by perfekcyjnie harmonizował z resztą pomieszczenia, stając się jednocześnie jego centralnym punktem. Tego typu stół pełni bardzo istotną rolę we wnętrzu, ponieważ jest to miejsce, w którym zazwyczaj spędzamy czas z rodziną, wybór zatem nie powinien być przypadkowy.

Stoły wykonywane z jednego czy dwóch kawałków drewna nie są w Polsce zbyt popularne ze względu na trudną dostępność oraz wyższą cenę w stosunku do sklepowych propozycji. Jest to na pewno rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za elementami powtarzalności, które szukają mebli unikalnych, niemożliwych do wykonania w więcej niż jednym egzemplarzu.


Więcej na www.trebord.com

Galeria:
Ostatnia modyfikacja: -/-
Powiązane artykuły:


Zapisz się
do naszego
newslettera

Powyższe pole jest puste. Wpisz swój adres e-mail, po czym kliknij Zapisz się